Translate

dilluns, 10 de desembre de 2012

Els últims gegants, François Place

Ara que s'aproximen dates on ens tornem bojos pensant què regalar a les persones que formen part de la nostra vida, val la pena tenir en compte petits tresors que viuen i passen desapercebuts entre la multitud d'objectes -la majoria inútils- que el sistema ens posa a la vista per comprar. Sé que molts voldreu comprar les últimes innovacions pel que fa a telefonia, informàtica i llibres. No està malament tenir en compte els novetats. Però no us oblideu que els regals especials mai estan a l'abast de la vista.

Vaig llegir aquest conte quan era petit. El vaig agafar d'amagat de la biblioteca persona de la meva mare, una escriptora i bibliotecària com no n'hi ha hagut mai. Però sobretot una persona amb una connexió màgica i única amb el món de la lectura, els llibres i les grans històries. Des que vaig tocar aquest llibre hi he tingut una relació especial. Els gegants formen part del meu univers. D'aquell univers que tots imaginem i creem a partir de petites peces tal i com un trenca closques. Els gegants apareixen a la majoria de les meves novel·les, i, de fet un dels personatges de la La Llàgrima de la Lluna, l'Ugvar en recull el testimoni.

Aquest conte de François Place narra les aventures d'Archibald Leopold Ruthmore que un bon dia compra una dent estranya a un mariner. Ambientada a finals del segle XIX, aquesta història s'intensifica al ritme que el protagonista ressegueix el fil de diversos testimonis que asseguren l'existència dels gegants. La rigorositat de plasmar en text i il·lustracions aquell sentiment d'investigació, col·leccionisme i folcloric que va portar a explosionar com l'antropologia i la museologia, l'autor ens trasllada subtilment a un món on la modernitat expulsa tot rastre de màgia, de sorpresa i de color. Però el nostre aventurer ens demostrarà que cal resseguir l'estel de les nostres conviccions per no perdre el camí de rajoles -que siguin del color, que siguin- sempre ens porten a descobrir quelcom màgic.

Així que si voleu fer còmplices d'aquest tresor, busqueu-lo. No el trobareu a les estanteries dels més venuts. Però quan el tingueu a les mans us transmetrà la força que hi conté. Una força que no trobareu ens els bestsellers més venuts, comentats i explotats del mercat literari.