Translate

dimecres, 13 de juny de 2012

18 anys fomentant la lectura: cor en estat pur

El passat dia 9 de juny vaig ser a la festa dels 18 anys del Pla de Lectura de la Biblioteca Infantil i Juvenil Can Butjosa de Parets del Vallès. Un acte que va reivindicar aquest centre que ben aviat complirà  29 anys lluitant perquè la lectura esdevingui una eina de creixement entre infants i joves. 
Com a escriptor val a dir que va ser un acte especial. Primer perquè vaig passar tot el matí parlant amb els lectors. I, ells, són la raó de ser de qualsevol escriptor que  realment tingui passió per compartir una bona història. 
Molta gent creu que l'important són la quantitat de llibres que vens. Però realment el més important l'únic que importa és que alguna de les persones que llegeix el teu llibre connecti amb la teva història. Potser és fàcil dir això quan el meu sou i el meu estil de vida no depèn d'una editorial. Però penso que cal mantenir-ho. Sempre hi ha escriptors que recomanen a la gent que comprin els seus llibres. Jo, en canvi, prefereixo recomanar a la gent que el llegeixin. El més important és que alguna de les coses, emocions i pensaments que he escrit serveixi per encoratjar, acompanyar i distreure encara que sigui en un fugaç instant, a alguna persona. Va ser emocionant sentir les demandes dels petits lectors que incomprensiblement no entenen per què 5 anys després de la publicació de la Llàgrima de la Lluna encara no n'he acabat la segona part? Res del què vaig dir va servir per justificar tal demora pel que tampoc hi insistiré ara. Quan estigui acabat ho estarà i els meus lectors sereu els primers en saber-ho. També va ser emocionant conèixer petits i grans amb ganes d'escriure, amb interès de compartir i comunicar-se. Una experiència que, malgrat les noves tecnologies que en teoria ens han connectat a uns i altres, restem més incomunicats que mai.  Recordo el cas d'una nena amb un gran entusiasme per escriure i que , de ben segur, si omet el què diguin uns i altres s'hi dedica amb passió acabarà per cristal·litzar en una part important de la seva vida, independentment de si és a nivell professional o personal. Cal esmentar que la Biblioteca no és un lloc ordinari. Fins i tot les autoritats presents es van atrevir a parlar des del cor. Aconseguint, així, que ciutadania i representants institucionals gaudíssim per un instant d'un període poc usual i positiu de connexió. 
També va ser emocionant compartir aquella sensació reconfortant de 'sentiment de pertinença' i és que els altres escriptors em van aixoplugar amablement. Pep Albanell, Carles Cano, Josep Francesc Delgado, Pau Joan Hernàndez, Enric Lluch, Pere Martí, Hermínia Mas, Miquel Rayó i Meri Torras, van resultar ser uns companys de viatge excel·lents. Així com també les conta contes que ens van ajudar a espolsar la mandra gràcies a les seves històries. I és que en definitiva vam gaudir d'un dia ben especial. 


Val a dir, que per tots aquells que no creieu en la meva objectivitat hi ha certs indicador que atorguen una gran força als meus arguments. Com que sovint tendim a simplificar les coses us deixaré unes quantes dades sobre el Pla de Lectura d'aquesta Biblioteca. 


Per exemple, un dels objectius d’aquest Pla és que no hi hagi lectures obligatòries a les escoles i els infants puguin elaborar el seu itinerari personal de lectura, llegint literatura de qualitat i respectant la lectura en llibertat. aquesta pla va néixer el curs 93/94 l’objectiu de millorar l’hàbit i la competència lectora entre els escolars incidint en la promoció de la lectura en llengua catalana i amb el convenciment que els llibres són una eina de creixement personal indispensable. Des que es va iniciar fins a l’actualitat, un total de 2.843 infants de Parets del Vallès, escolaritzats al municipi, han gaudit del Pla de Lectura. Un infant que hagi fet tota la primària a Parets quan l'acabi haurà tingut la possibilitat de llegir 204 llibres diferents, del fons de 500 llibres triats per aquesta activitat escrits per 451 autors diferents, referents de la literatura infantil i juvenil universal. El curs passat van llegir entre tots 12.561 llibres. L’any 2004, la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya li va atorgar el premi a la millor iniciativa de foment de la lectura. Aquesta activitat també està inclosa dins el projecte Ciutats lectores: de l’oralitat a la literatura que l’Associació Cultural Cal Llibre porta endavant i que compta amb l’ajut de la Institució de les Lletres Catalanes. Durant el curs van formar part d’aquest projecte 1.425 infants de 3 escoles d'0sona i 6 de Parets del del Vallès. Al bell mig de l'interior de la Biblioteca hi ha un cor gegant. El cor de la lectura, de la Biblioteca, de la passió dels què allí hi viuen o allí hi troben el seu refugi. És per això que per als que creiem en arguments més sòlids que el numero us adjunto doncs aquest fotografia. Una imatge val més que mil paraules.

2 comentaris:

Mercè ha dit...

Ei, que els 29 ja els tenim!! Ja anem cap els 30, l'any vinent la farem encara més grossa, això si les paraules dels polítics no se els endú el vent.
Per si de cas hem trenat una gran corda, l'Associació de Nens Crescuts, tu ho ets també, oi? T'esperem el dissabte vinent que fan la primera trobada des la seva constitució com Associació sense ànim de lucre, a les 11 del matí, no hi faltis.
Respecte al contingut del teu escrit: Bravo per les teves paraules sentides, viscudes i ben
escrites!!
Des del cor de la biblioteca. Gràcies

Xasar ha dit...

Va ser un plaer compartir aquesta vetllada amb vosaltres. Cal esmentar que l'equip de persones que creieu, lluiteu i feu possible aquest refugi. ja que la Biblioteca és això un refugi pels que busquem alguna cosa més.... I el vostre esforç fa que sigui possible!