Translate

divendres, 20 d’abril de 2012

Dràcula&Stoker: Tim Burton i Dark Shadows

Dràcula. Només el seu nom ja ens provoca a tots un seguit d'imatges, idees i associacions al voltant d'aquest personatge. Meitat mite, meitat personatge històric, Dràcula ha estat l'inici de tot. De la mà de Bram Stoker aquest personatge ha estat el pare de tots els vampirs moderns: des dels joves adolescents que juguen a ser bons nens a la saga 'Crepusculo', al personatge interpretat i afiançat al cinema per Bela Lugosi, com al nou personatge de la pel·lícula de Tim Burton que acompanya aquest post, entre d'altres. Dràcula és el tot. I avui es compleixen 100 anys de la mort del seu creador Bram Stoker.

Malgrat la història fa que els nous jutges analitzin l'obra des de perspectives tant diferents en el temps que acabin per disseccionar-la de tal manera que li arrenquen tot l'esperit, Dràcula és sense cap dubte una obra mestre. El personatge és incomparable. I la seva essència brutal. Dràcula no està pendent de rialles, ni plaers vulgars del món, un raig de sol, una somriure, són fets que se li escapen. És un personatge turmentat de naturalesa violenta i extrema. I els que no l'hagueu conegut feu el favor de llegir aquesta obra inspirada en el personatge històric de Vlad Tepes, membre de l'ordre del drac i conegut com a Vlad Dracul. UN personatge que ens apropa en la història poc coneguda del centre Europa i de les seves constants lluites ètniques entre els pobles autòctons que es veuen una i altra vegada desbordats per les conquestes que provenen del pròxim orient i Àsia menor. 

D'altra banda tenim la revisió del mite del vampir. Un versió oferta per Tium Burton que aviat s'estrenarà i de ben segur amb bona acollida. Al final el personatge de Burton és una versió un pèl innocent de Dràcula. Però li en deu la forma, sobretot, pel que fa a la trama de l'amor turmentat. Així que llarga vida a Dràcula, i als seus congèneres ensucrats que avui dia campen arreu amb la complicitat de jove si adolescents.