Translate

dijous, 22 d’abril de 2010

Recomanacions de Sant Jordi 2010

Demà serà de nou la Diada. Enguany es presenta amb un temps inestable però amb moltes ganes de roses i llbres. És inevitable pensar amb quanta gent s'ha esforçat i demà treballarà tot el dia per fer de la Diada una jornada completa envoltada de flors emblemàtiques i literatura. Per la meva part m'agrada remenar entre els llibres i deixar que les portades i les sinopsis m'enviïn una senyal. No em declaro enemistat amb els llibres que porten una cua llarga de publicitat i marquèting al darrere, però si que em satisfà veure com autors com alguns dels que aquí he recomanat s'obren camí a base de bona voluntat, una literatura excepcional i sense tanta parafernalia publicitària. Però independentment de si darrere hi ha una gran campanya o no, és la literatura qui hi ha de sortir guanyant.Així que aquí us deixo unes propostes ràpides per aquest Sant

EL QUINTO DÍA de SCHATZING, FRANK.(Adults): És una novel·la que parla des de la vessant científica de com està canviant el món a nivell de recursos naturals. Barreja les teories científiques actuals amb la ciència ficció. Si t’agrada la lectura lleugera, amb fonament científic i ben narrada aquesta és exactament això: sembla una pel·lícula. Per mi va ser una sorpresa ja que a l’Estat no ha tingut massa èxit però va ser molt coneguda a Europa. I planteja moltes qüestions actuals de la relació dels humans amb el planeta i el nostre futur.

LES CRISÀLIDES de WINDHAM, JOHN. (Totes les edats, especialment juvenil): Un llibre exhaurit arreu i considerat gairebé un talismà. Només es pot trobar en certes biblioteques o potser en tendes de segona mà. Però és gairebé un tresor de la literatura de ciencia ficció de mitjans del segle XX. És una història preciosa que narra la supervivència d’un grup de nens que són diferents en un món on ser diferent és un pecat castigat amb el desterrament.

LAS PUERTAS DE FUEGO de PRESSFIELD, STEVEN. (Recomanada juvenil i adults): Aquesta novel·la històrica narra les aventures dels Espartans a la batalla de les Termòpiles que suposà un abans i un després pel que fa a l'esdevenir de la guerra contra els Perses. Aquesta novel·la és la única que intenta aprofundir en l'educaciód els epsartans i el seu Modus Vivendi, posant en relleu el seu dur entrenament. I posa en valor als més de 4.000 grecs que van lluitar a les Termòpiles i no es van rendir. Pel contrari del què ha explicat Hollywood els 300 no van estar sols en cap moment. I els grecs van resistir lluitant cos a cos una batalla perduda. El supervivent narra aquestes aventures i posa en valor no solament la valentia sinó la poesia de la existècnia humana.

VELOCIDAD, de KOONTZ, DEAN. (Adults): és un thriller frenètic d’assassinats i suspens. Un gènere que no m’entusiasma però aquest llibre és realment elèctric. T’enganxa des de la primera a l'última paraula i t'endinsa en una aventura que cada vegada que deixes de llegir gairebé et suposa un daltabaix en l'estat de nervis que et situa.

EL GUARDIAN ENTRE EL CENTENO, de SALINGER. (Totes les edats, especialment juvenil): Una historia on Holden un adolescent contradictori afronta en una esbojarrada sortida els dubtes i necessitats de la transformació de jove a adult. Una novel·la que enguany està perfectament al dia, i és que el canvi d'adolescent a adult és sempre una cicle que afrontem tots. I, per tant, és ben fàcil identificar-se amb aquestes aventures.

TERRA FERMA, d’ASENSI, MATILDE. (Totes les edats, especialment juvenil): la noble Catalina Solís no podia imaginar que acabaria naufragant al llarg del seu viatge al Carib. Així, inicia les seves aventures al llarg dels paradigmàtics paisatges del carib envoltada de pirates i governadors espanyols. Una molt bona història que es llegeix ràpidament i que compta amb seqüeles de la seva protagonista.

L'OU DE CRISTALL de CANELA, MERCÈ. (Totes les edats, especialment infantil i juvenil): una fantàstica història d’uns joves que un dia en un museu troben unes màscares de fusta estranyes. Al posar-se-les descobreixen que es traslladen a un món màgic on cadascú es convertirà en l’animal tallat a la careta. I han de salvar el món!

EN JIM BOTÓ I EN LLUC EL MAQUINISTA, de ENDE, MICHAEL. (Totes les edats, especialment infantil i juvenil). La història de Jim Botó va donar al volta al món als anys 60. Un dels llibres de referència pel que fa a les noves generacions progressistes. És la història d'un petit país en una illa on viuen uns personatges singulars. Els arriba per correu un paquet, dins del qual hi ha un nen negre. Aquest és el detonant que capgira la història: l'illa pateix superpoblació -pot ser més actual el problema?-. El rei decideix que marxi algú i li ho demana a en Lluc el maquinista. En Jim acompanya en Lluc i la seva màquina màgica recorreran el món món on tots dos compartiran una gran aventura.

EL NOMBRE DEL VIENTO de ROTHFUSS, PATRICK. (Tots els públics, especialment juvenil i adult): Història de fantasia on es crea un nou món i per primera vegada en molts llibres se supera la síndrome Tolkien. És un llibre recent que ha estat una sorpresa literària. És la història d’un taverner que explica la seva vida a un cronista que un bon dia es presenta a casa seva. Una historia plena de màgia que de moment només ha vist la seva primera part publicada.

SÓC LLEGENDA de MATHESON, RICHARD. (Adults): Una novel·la excepcional de Ciència Ficció. La pel·lícula que va fer el will smith fa dos anys és un insult a la genialitat d’aquest escriptor. És la història plena de soledat i dolor de l’últim supervivent de la terra. Té matisos de desesperació, soledat, hilaritat, i sobretot realitat. Mai ningú havia tractat una novel·la de ciència ficció amb un personatge tant real que afronta de forma quotidiana el seu esdevenir.

KINGDOME COME de Waid, Mark i Ross, Alex. (Juvenil i adults):
Els canvis són sempre importants per a la humanitat. I quan hi ha un canvi generacional la humanitat se'n ressent. I aquest fet és el què planteja aquesta obra, el relleu generacional dels superherois. I algú n'ha d'assumir les conseqüències.

EL PAGÈS I ELS TALPS, d'ESCARDÓ, MERCÈ. (Tots els públics, infantil): Un pagès prova de foragitar de les seve sterres a uns talps i per fer-ho usa el seu enginy tot creant diferents trampes. Una aventura visaual molt atarctiva, especialment per compartir amb els més petits de la família.

EL REY DEMONIO de WILLIAMS, CINDA. (Tots els públics, especialment juvenil i adults): Quan una cosa no és el què sembla i te l'han explicat com si fos la veritat absoluta acaba resultant una emocionant aventura desgranar la veruitat de la llegenda. Aquesta és la gran aventurta que emprendrà Han Hallister, un lladre de poca volada, en un món on els mags tenen restringits els seus poders per evitar possibles mals.

Per a més recomanacions visiteu l'apartat Recomanacions de Nabímia! Feliç Sant Jordi i molt bona Diada!